Det er kraftig prisbombe, Volvo smider ind på det danske elbilmarked med sin nye EX30. Ikke alene lancerer mærket sin hidtil mindste SUV med store ambitioner; det bliver også til en pris, der går pænt under næsten alle andre elbiler.
- Det er vores mindste SUV nogensinde, men EX30 er et destillat af alt godt fra Volvo, sagde Volvo Cars-direktør Jim Rowan ved verdenspremieren i Milano.
Han fremhævede, at bilen vil koste det samme som en tilsvarende benzindrevet model. I Danmark, hvor der indtil videre ikke er afgift på en bil i EX30’s prisklasse, er den nærmest billigere alene i anskaffelse.
Blot 274.000 kr.
Prisen bliver nemlig overraskende lav. 274.000 kr. koster billigste version, som er godt forsynet med sikkerhedsudstyr og har pænt med andet udstyr.
Ikke mange elbiler i Danmark er for tiden billigere. MG 4 koster fra 240.000 kr., mens Citroën C4 fås for 260.000 kr. i billigste version.
Prisen for EX30 stiger kun langsomt med øget batteristørrelse og udstyr. Topversionen med 428 hk, stort batteri, firehjulstræk og det højeste udstyrsniveau koster relativt beskedne 381.000 kr. Der er stort set intet ekstraudstyr at tilkøbe. Anhængertræk koster 11.000 kr.
Op til 480 km
EX30 får en rækkevidde på op til 480 km (anslået) med det store batteri og baghjulstræk. Med det lille batteri hedder det forventede, officielle tal 344 km.
Ladehastigheden er pæn uden at sætte rekord i peak-effekt: 134 kW for det lille batteri og 153 kW med det store. I begge tilfælde hedder 10-80 procent anstændige 26 minutter.
Versionen med firehjulstræk bliver den hurtigste Volvo nogensinde: 0-100 km/t. klares på forrygende 3,6 sekunder, men festen stopper hurtigt, for lige som alle andre Volvo’er er tophastigheden begrænset til 180 km/t.
Næsten lige så stor som XC40
EX30 er nok Volvos mindste SUV til dato, men den er ikke meget mindre end XC40 og C40 – 20 cm kortere og med en akselafstand der blot er fem cm mindre.
Bagagerummet er noget begrænset med kun 318 liter, men er pænt indrettet med gulv i to niveauer, mens påhængsvægten er 1.000, 1.400 og 1.600 kg afhængig af motor-batteri-version.
Bagsædepladsen er i bedste fald nogenlunde, men her strammer det en hel del i forhold til XC40.
Traditionelt udstyr er fjernet
For at holde prisen og klimabelastningen nede har Volvo sparet nogle ting væk og tænkt nyt på flere områder.
Det ses i kabinen. Ved førerpladsen er alt lavet om. Altså med mindre man kommer fra en Tesla Y eller 3. Førerinstrumentet er sparet væk, så selv hastigheden skal aflæses på midterskærmen. Den er til gengæld stor (12 tommer), og selv skrifttypen og grafik ligner fuldstændig Teslas.
Da der heller ikke er headup-display, er føreren tvunget til at se på midterskærmen for at se bl.a. den aktuelle hastighed. Det er dog ikke et problem for køresikkerheden, siger Volvos chefrådgiver inden for sikkerhed, Thomas Broberg.
Volvo EX30
Motor: 272/428 hk
Rækkevidde: 344/480/460 km
Batteri: 49/61 kWh (netto)
Længde: 4,23 m
Bredde: 1,84 m
Højde: 1,55 m
Akselafstand: 2,65 m
Platform: Geely SEA
Pris: Fra 274.000 kr.
'Ikke problem' uden speedometer
- Vi har testet det, og den vinkel, man skal kikke væk, er inden for det område, man normalt og nemt kan overskue, siger han til Motor.
Der er kun højttaler forrest i bilen i form af en soundbar som går på tværs af instrumentbordet. Fra mellemste udstyrstrin er det et Harman Kardon-anlæg, som giver en flot, flot lyd – i hvert fald ved forsædet. Ud over at spare vægt og omkostninger har det frigivet plads i dørene.
Nyt er også en fuld digital nøglefunktion, så ens smartphone kan bruges som nøgle, og så det er enkelt at sende en digital nøgle til venner eller familie, som skal låne bilen.
Flere ting er sparet væk
Handskerummet er flyttet ind i midten for at være brugervenligt, men den affaldsspand, Volvo var så stolt af ved lanceringen af XC40, er væk. Dog er der en åben bakke (med elsdyrmotiver på siden!), som nok kan tjene samme formål. Der er rigtig god fralægsplads i midten, og i midterkonsollen sidder en fiks, udtrækkelig kopholder.
Luftdyser til bagsædet er sparet væk, ligesom betjeningen af rudehejs sidder i midterkonsollen. Og Volvo har tillagt sig samme uvane som VW – man skal skifte mellem at betjene forruder og bagruder.
Volvo har dog bibeholdt bagrudeviskeren og er heller ikke faldet for fristelsen til at udstyre bilen med klap-ind-dørgreb. Håndtagene er af den klassiske, solide Volvo-type.
Fire typer kabine
Kabinen fås i fire temaer (kaldet ’rooms’), hvor farver og materialer er tilpasset hinanden. Et af dem består af genbrugte jeans – som en tilføjelse til de fiskenet og plastflasker, som er blevet almindeligt i bilindustrien de senere år.
Læder er helt forbudt hos Volvo, så bilens kabine-designs er med syntetiske materialer – bortset fra en mulighed med uldbetræk på stolene.
Sikkerheden er trods størrelsen på vanligt Volvo-niveau, siger Volvo, selv om det mest sofistikerede udstyr fra EX90 ikke fås her.
Advarer mod cyklister
Nyt er en døråbningsalarm, der skal reducere risikoen for, at en bildør åbnes ind i en passerende cyklist eller fodgænger. Særligt for en cyklist kan det være en yderst alvorlig kollision.
Bilens autopilot er i stand til selv at skiftevognbane (standard fra andet udstyrstrin).
Klimabelastningen har været en vigtig faktor ved bilens udvikling, og Volvo påpeger, at det slet ikke er nok i sig selv at sælge elbiler.
Det samlede CO2-aftryk inklusive fremstilling m.m. og 200.000 kilometers kørsel (med dagens europæiske strøm) er beregnet til 30 ton. Det er en reduktion på 25 procent sammenlignet med de fuldelektriske C40/XC40, som er skyldig i ca. 40 ton.
Klimavenlige løsninger
EX30 er ikke 25 procent mindre, så klimagevinsten er desuden fundet ved materialevalg, mere simple løsninger, 100 procent vedvarende elektricitet på fabrikken og aftaler med underleverandører om mindre CO2-udledende fremstilling.
Volvo vil fra 2030 udelukkende sælge rent elektriske biler, men ’først’ i 2040 forventer koncernchef Jim Rovan, at Volvo Cars er helt CO2-neutral. Det er dog en meget ambitiøs plan i forhold til de fleste andre bilproducenter.
EX30 kommer også i en Cross Country-version, der er pyntet med lidt offroad-effekt. Den kommer sidst i 2024.
Helt ny platform fra Geely
Den nye mini-Volvo deler ikke platform med XC40 eller C40, men er baseret på en ny, Geely-udviklet platform kaldet SEA. En af de første modeller på den platform er Smart #1 og Zeekr X, som i vid udstrækning er søsterbiler til EX30
Zeekr er et nyt performance-mærke i Geely-familien, som snart kommer til Europa.
Mens XC40 og C40 er bygget på en allround platform, er SEA-arkitekturen udelukkende beregnet til elbiler og dermed optimeret til at udnytte den teknologis fordele.
'Made in China'
Den lille Volvo skal bygges i Kina – en oplysning Volvo gik langt uden om i den 55 minutter lange præsentation i Milano. Fremstillingen skal ske på en fem år gammel Lynk & Co-fabrik i den nordkinesiske by Zhangjiakou.
Valget af Kina betyder foruden udgiftsbesparelse, at produktionen kan gå i gang meget snart, og at kapaciteten er stor, og de første biler ventes leveret til danske kunder i begyndelsen af 2024.
Ikke alle versioner er klar fra begyndelsen. Det gælder blandt andet den allerbilligste, men den danske Volvo-importør forventer overvejende at sælge versionerne med stort batteri, baghjulstræk og mellemste udstyrstrin.
EX30 får bedre garanti, end man er vant til hos Volvo. Den generelle garanti er på tre år/100.000 km. Det gælder i øvrigt alle Volvos fuldelektriske modeller.
'Masser af biler' til Danmark
Informationschef Rikke Aagaard Petersen siger til Motor, at der – sandsynligvis – kan leveres alle de biler, som danske kunder bestiller. Hun ønsker ikke at oplyse de danske salgsforventninger, men siger at det er et ’betydeligt’ antal.
EX30 har ikke mange konkurrenter i premium-segmentet. Jeep Avenger (som nu virker dyr med sin pris på 300.000 kr.) og den kommende Mini Countryman er på kort sigt de eneste fuldelektriske udfordrere. Foruden Smart #1 og Zeekr X samt sent i 2024 en lille Alfa Romeo elbil.
Lexus er på trapperne med LBX, men her er tale om en hybrid. Desuden sælger Audi lidt endnu den benzindrevne Q2, som koster fra 322.000 kr. med 110 hk og manuelt gear.
Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?
Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.
Nye elbiler i 2023 og 2024
Author: Michael Wilson
Last Updated: 1699818722
Views: 1358
Rating: 3.6 / 5 (53 voted)
Reviews: 85% of readers found this page helpful
Name: Michael Wilson
Birthday: 1962-06-23
Address: 74488 Robert Plains, Roblesfurt, ID 27603
Phone: +3635969842717448
Job: Security Guard
Hobby: Dancing, Reading, Web Development, Tennis, Chocolate Making, Drone Flying, Cross-Stitching
Introduction: My name is Michael Wilson, I am a transparent, dazzling, resolute, daring, exquisite, candid, tenacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.