header banner
Default

Erg risicovol, maar je kunt het niet uitsluiten: zal de Verenigde Staten elitetroepen inzetten om gegijzelden in Gaza te redden?


Een reddingsactie voor gegijzelden in de Gazastrook door Amerikaanse elitetroepen is erg risicovol en daarmee onwaarschijnlijk. Dat zegt hoogleraar irreguliere oorlogvoering Martijn Kitzen donderdagavond in Op1. “Je weet dat het gebied vol zit met Hamasstrijders.”

De Verenigde Staten heeft elitetroepen ‘niet ver van Israël’ in paraatheid gebracht voor een mogelijke reddingsmissie van gegijzelden die door terreurgroep Hamas worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat melden Amerikaanse media op basis van anonieme militaire functionarissen.

Heb jij Op1 over de situatie in Israël gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Oud-militair Kitzen denkt dat Washington over een reddingsactie nadenkt. Onder de gegijzelden zouden ook Amerikaanse burgers zijn. “Je plant altijd voor eventualiteiten. Een mogelijke operatie kan zijn de bevrijding van gegijzelden”, zegt Kitzen. “Maar een Amerikaanse operatie in Gaza in alle hectiek is erg lastig.”

“Je kunt niet uitsluiten dat het wordt gepland, maar het uitvoeren van zo’n actie is erg risicovol”, benadrukt de hoogleraar.

Rode Kruis wil naar gegijzelden

VIDEO:

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) heeft contact met Hamas over de gijzelaars, vertelt Carla Jonkers, plaatsvervangend hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. In het verleden heeft haar organisatie succesvol bemiddeld. “Boko Haram heeft ooit driehonderd schoolmeisjes ontvoerd en ze zijn vrijgekomen door bemiddeling van de ICRC. De ICRC bezoekt ook gevangenen aan de Palestijnse en Israëlische kant. Er is een vertrouwensband met alle partijen.”

Maar op dit moment heeft het Rode Kruis nog geen contact met de mensen die afgelopen zaterdag door Hamas werden ontvoerd. “Aan het begin van de week was het überhaupt nog niet mogelijk om contact te krijgen met alle partijen, nu weten we dat het contact er is. De oproep is om alle gijzelaars vrij te laten.”

Tekst gaat verder onder X. 

Nu stroom en water zijn afgesloten, probeert het Rode Kruis te bemiddelen. Is er een kans dat dat lukt? “Er is een vertrouwensband met alle partijen”, zegt Carla Jonkers van het Rode Kruis. #Op1 #WNL pic.twitter.com/hlH8ZXKKhQ

— Op1 (@op1npo) October 12, 2023

Onder de gegijzelden zijn ook moeders met kinderen en gewonden, denkt Jonkers. “We willen toegang om te kijken hoe het met ze gaat en om de families te kunnen informeren.”

Het Rode Kruis weet niet om hoeveel gegijzelden het precies gaat, wie het zijn en waar ze zijn. “We weten wat ons wordt verteld door de Israëlische autoriteiten. Zij hebben 97 mensen geïdentificeerd, maar er worden grotere aantallen genoemd.”

Jonkers zegt dat het Rode Kruis doorlopend contact heeft met Hamas. “Het Internationale Rode Kruiscomité heeft delegaties zowel in Israël als in Gaza. Ze zijn daar nu ook.”

‘Elke dag denk je: wordt vandaag mijn keel doorgesneden?’

VIDEO:

Arjan Erkel kan zich goed verplaatsen in de gijzelaars. Hij werd in de zomer van 2002 ontvoerd door moslimextremisten tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen in Dagestan en werd 607 dagen vastgehouden. “Je weet niet of je ooit nog levend terugkomt.”

Erkel werd tijdens zijn ontvoering onder schot gehouden en in een auto gezet. “Heel veel mensen weten niet hoe het is om een wapen op je gericht te krijgen. Je voelt alle kracht uit je lichaam verdwijnen, want je bent opeens afhankelijk van hoe er met het wapen wordt omgegaan. Ik was in elkaar geslagen. Ik had een gebroken vinger en bloed over mijn gezicht.”

“Er werd een pistool tegen mijn hoofd gezet en tegen mijn buik, onder mijn hart. De wegen waren slecht, ik was doodsbang – voor het eerst in mijn leven – dat het pistool per ongeluk afging en mijn hersenen net als in Pulp Fiction door de auto zouden vliegen”, zegt Erkel. “Daarna begin je te denken: ga ik ooit mijn ouders nog zien? Hoe gaan mijn ouders ermee om? Gaat Artsen zonder Grenzen alles doen om mee hieruit te halen?”

Tekst gaat verder onder X.

.@ArjanErkel kan zich goed verplaatsen in de gijzelaars. Hem overkwam ooit hetzelfde, 607 dagen lang. “Heel veel mensen weten niet hoe het is om een wapen op je te krijgen.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/fAoV7Ee8Zy

— Op1 (@op1npo) October 12, 2023

Erkel denkt dat er gelijkenissen zijn tussen zijn gijzelaars en Hamas. “De moslimextremisten moesten niks van het Westen weten en gingen heel anders om met leven en dood. Iedere dag dacht je: wordt vandaag mijn keel doorgesneden en voel ik dat dan? Voel ik het bloed over mijn borst lopen? Ik was dan nog een hulpverlener, geen soldaat. Hoe gaat het in Israël met die soldaten waar grote haat tegen is?”

Mohammed al-Deif

VIDEO:

Volgens Arabist Leo Kwarten is Hamas overigens niet alleen maar een terreurgroep. “In Gaza zijn Hamas ook de bestuurders, de ministers, de politie. Hamas houdt Gaza als staat boven water, of je het nou leuk vindt of niet. Hamas heeft een militaire arm, daar hebben we nu mee te maken, maar Hamas is veel meer dan dat.”

De grote man achter die militaire tak van Hamas is Mohammed al-Deif. Israël maakt al jaren jacht op hem, weet Kwarten. “Hij is verschrikkelijk machtig. Hij is de man die het militaire apparaat van Hamas heeft vormgegeven en beheert. al-Deif geeft de militaire operaties vorm en bedacht ook de tunnels in Gaza.”

Over al-Deif gaan allerlei geruchten. Zo zou hij geen benen meer hebben. “Als hij ooit in beeld komt is het zijn schaduw, of hij heeft een masker op.” Volgens Kwarten zit al-Deif inmiddels diep verscholen in één van de tunnels in de Gazastrook, om vanuit daar leiding te geven aan de gevechten van de terreurgroep tegen Israël.

Wie is Mohammed al-Deif, de baas van Hamas waar Israël al jaren jacht op maakt? “Hij is verschrikkelijk machtig. Hij geeft vorm aan de militaire operaties van Hamas”, zegt Arabist Leo Kwarten. #Op1 #WNL pic.twitter.com/R6KSTHJVrt

— Op1 (@op1npo) October 12, 2023

Lees ook: 

Israël toont minister VS foto’s van onthoofde soldaten

Door: Peter Visser

Sources


Article information

Author: Jerry Collins

Last Updated: 1698880085

Views: 511

Rating: 3.6 / 5 (34 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerry Collins

Birthday: 1968-09-25

Address: 68985 Anthony Ridges, Port Dorothy, CA 38035

Phone: +3714396218498521

Job: Mechanic

Hobby: Bird Watching, Metalworking, Beer Brewing, Raspberry Pi, Pottery, Surfing, Fishing

Introduction: My name is Jerry Collins, I am a dedicated, intrepid, unguarded, dear, Precious, Gifted, courageous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.